Cum să cumperi euro ieftin fără să mergi la casa de schimb: ce opțiuni digitale ai în 2021?

Cum să cumperi euro ieftin

În mai 2018, Revolut se lansa oficial în România, iar clienții băncilor locale începeau să folosească aplicația în special pentru a cumpăra ieftin euro si alte valute, iar cardul era utilizat în mod special în vacanțe si deplasările în afara țării. 

 La momentul respectiv era cel mai important diferențiator si, deloc întâmplător, Fintech-ul britanic a ajuns rapid (in mai puțin de 3 ani) la 1,3 milioane de clienți în România. Astăzi însă, atât băncile, dar si alte Fintech-uri, oferă cotații convenabile pentru a cumpăra euro si alte valute. 

 Am făcut însă un experiment, la început de 2021, si am tranzacționat luni, 11 ianuarie, câteva sute de euro pentru a-mi plăti rata. Am verificat de asemenea în aplicațiile mai multor bănci la care am conturi cotațiile Euro/RON în jurul orei 13:45. 

 Cursul BNR anunțat în 11 ianuarie a fost de 4,8709 lei/euro, asa că am pornit de la această referință. 

 La băncile care au happy hour, un interval în care poți schimba o sumă limitată chiar la cursul BNR, lucrurile au fost clare. UniCredit Bank are Happy Hour zilnic între 13:15 si 14:15 și îți permite să schimbi maximum 1000 euro la cursul oficial. 

 Raiffeisen Bank are o opțiune similară, Smart Hour, doar că între 10:00 si 11:00, iar suma maximă pe care poți să o schimbi la cursul BNR este de 1500 euro.

 De asemenea, am tranzacționat si prin Revolut si Orange Money, iar diferențele față de cursul BNR au fost relativ mici, după cum arăt în imaginea de mai jos.  


cum să cumperi euro ieftin

Alte bănci însă, care nu oferă opțiuni de a cumpăra euro ieftin la cursul BNR si nici nu au micsorat spread-ul prea mult au cotat un euro la cumpărare undeva între 4,90 și 4,94 lei, o diferență de 3 până la 7 bani față de referință.

Cât am economisit din cursul de schimb la doar 300 de euro cumpărați?

Raportat la cursul BNR, când cumperi 300  de euro prin Orange Money sau Revolut ai economisi doar 1 leu față de scenariul în care faci conversia la cursul BNR. 

Atenție însă, fintech-ul deținut de Orange nu îți permite încă să deții euro, ci doar să transferi bani din contul de lei spre un alt cont de euro, în timp ce în Revolut poți stoca euro sau alte valute în portofelul digital.

Pe de altă parte, dacă as fi fost forțat să cumpăr euro la cursurile standard ale băncilor, in afara happy hour, aș fi plătit mult mai mult, cu până la 21 de lei in cazul ratei de 300 de euro si luând în calcul una dintre cele mai dezavantajoase cotații. 

Pentru sume mai mari, multiplică pe măsură si vei vedea că poți scuti sute de lei pentru câteva mii de euro tranzacționate. Desigur asta ar putea însemna să efectuezi respectivele schimburi valutare pe parcursul mai multor zile, pentru că există limite atât la happy hour, cât si în cazul transferurilor prin Orange Money si Revolut.

De ce nu toate bancile coboară cotațiile valutare cât mai aproape de cursul oficial sau cel interbancar oferind un curs dinamic?

Multe banci se bazează pe aceste venituri din tranzactionare, spread-ul între cotația la care cumpără ele euro din piață si cea la care îți vând ție fiind profitul lor. Desigur, pentru sume mai mari sau în cazul firmelor, cotațiile diferă si pot fi mai avantajoase, însă la volume foarte mari fiecare ban contează. 

Cred însă că în scurt timp toate băncile mari se vor alinia unui trend de apropiere față de cursul din timp real si ma bazez aici pe următoarele lucruri: 

  • riscul de a pierde clienți din cauza costurilor este tot mai mare, în contextul în care consumatorii sunt tot mai educați financiar si învață cum din două click-uri si câteva autentificări pot cumpăra euro mai ieftin si apoi să mute banii în contul în care au nevoie
  • majoritatea clienților ar alege fără să stea mult pe gânduri să facă banking cu o singură bancă, dacă cotațiile la schimbul valutar ar fi corecte, adică în jurul referinței BNR. O diferență de 1 ban față de referința BNR ar însemna pentru majoritatea românilor doar 3-4 lei în plus. Foarte puțini s-ar agita să treacă banii printr-un fintech sau să astepte ora potrivită pentru a schimba banii
  • probabil că băncilor le vine greu să evalueze impactul reducerii spread-ului în conversiile valutare, câtă vreme nu stiu prea bine ce fac clienții lor când au nevoie să cumpere euro sau alte valute. Cred însă că vor analiza mult mai atent ponderea clienților care au de achitat rate în euro si evită să facă aceste transferuri între conturile băncii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum să cumperi euro ieftin fără să mergi la casa de schimb: ce opțiuni digitale ai în 2021?

de Razvan Enache timp de citire: 3 min
0