Predicții, extrapolări sau horoscop? Cum mi-au ieșit “estimările” despre fintech și digital banking din 2019

predictii Fintech 2021

Economistul John Kenneth Galbraith avea o glumă savuroasă legată de predicții. Spunea (probabil pe la cocktail-uri) că unicul scop al prognozelor economice este acela de a-i pune într-o lumină mai bună pe astrologi. Sau vorba fizicianului Niels Bohr: “este foarte dificil să prezici, în special viitorul”.

După cum a arătat 2020, putem scoatem termenul predicții din vocabularul economiștilor sau investitorilor. Să pariezi astăzi că economia va crește cu X procente în următorul an sau că bursele vor urca cu încă 20%, chiar dacă a început injectarea vaccinului, este ca cititul în cafea sau horoscopul de dimineață.

Poți să fii tu acel tip din zodia Taurului care va primi niște bani într-o zi, așa cum a citit Neti în stele, dar poți să te numeri printre taurii lipsiți de noroc din ziua respectivă și să plătești o amendă. 

Și atunci de ce ne mai obosim să citim predicții?

 

Recent mi-am adus aminte de un articol scris acum aproape 2 ani, despre ce urma în bankingul digital al anul 2019. Spre naivitatea mea, am folosit atunci termenul de predicții și am enumerat 10 bucăți. Trebuia însă să le numesc extrapolări. Vă spun imediat și câte așa-zise predicții au confirmat.

Prin extrapolare te poți aștepta ca pe baza datelor din prezent și a unor trend-uri curente, lucrurile să meargă într-o anumită direcție. Desigur, există lebede negre sau tehnologii care peste noapte pot să pună capat unor trenduri consolidate, dar oarecum ești ușor mai ancorat în realitate.

Mai mult, managerii fac la rândul lor niște extrapolări, având în minte bugetele pe anul viitor, planul de afaceri sau tehnologiile în care vor să investească. De aceea, citite în această cheie, unele “predicții” despre 2021 pot fi utile. Nu și ce cele care îți spun cât va fi PIB-ul sau indicele Dow Jones.

Este motivul pentru care am îndrăznit să lansăm pe final de an un raport de perspective în banking și fintech pentru 2021, denumit Future Banking Outlook. Nu pentru a prezice ce se va întâmpla în 2021, ci pentru a ști cum își calibrează bancherii și fondatorii de fintech-uri așteptările și în ce tehnologii cred. Descarcă AICI ultima versiune. 

Cum mi-a ieșit pasența din ianuarie 2019?

 

Iar acum partea savuroasă. Cât de precise au fost extrapolăriile făcute în ianuarie 2019 despre fintech-urile și băncile digitale din piață? Spuneam în 11 ianuarie 2019 că:

  • Cea mai mare bancă din piață (BT) va lansa în 2019 Neo și creditarea digitală

Noua platformă de mobile banking NeoBT a intrat ce-i drept în beta testing prin septembrie 2019, dar creditarea digitală nu a fost introdusă nici până astăzi.

  • Google va lansa serviciile financiare în Europa și Google Pay în România

Aici am dat pe lângă cu un an, Google Pay devenind disponibil prin câteva bănci mari în noiembrie 2020.

  • Apple Pay ajunge în România pe final de 2019

Am anticipat bine, dar băncile s-au mișcat foarte repede cu Apple Pay și au lansat încă din vara lui 2019.

  • ING Bank va lansa creditul 100% digital pentru non-clienți

Nu este disponibil nici astăzi.

  • BCR îl va extinde pe George cu funcția de plată și creditare digitală

Da, în august 2019 BCR introducea plățile mobile în George.

  • Revolut ajungea la 400.000 clienți la final de 2019

Aici am dat mult pe lângă în sensul că, spre final de 2019, Revolut se apropia nu de 400.000, ci de 1 milion de clienți.

  • Raiffeisen Bank lansează creditarea digitală

Da, în februarie 2019 Raiffeisen lansa Flexicreditul 100% online.

  • BRD lansează o platformă omnichannel de banking digital

Nu s-a întâmplat în 2019, ci în toamna acestui an.

  • Orange Money va emite carduri și va lansa plata cu telefonul

Ambele au avut loc în 2019.

  • Lansarea eMag Pay

Nu s-a întâmplat până astăzi. În afară de parteneriatul cu Raiffeisen pentru cardurile de credit co-branded, eMag nu a mai anunțat mișcări importante în zona serviciilor financiare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Predicții, extrapolări sau horoscop? Cum mi-au ieșit “estimările” despre fintech și digital banking din 2019

de Razvan Enache timp de citire: 3 min
0