Pariul Future Banking în 2021: de ce vom trece de la liniar la exponențial după un an ca nici altul?

conferința Future Banking 2021

Acum 7-8 ani, când am început să merg pe la conferințele organizate de bănci, conversațiile erau foarte diferite față de astăzi. Discuțiile erau prea tehnice, sterile uneori și cu potențial limitat ca mesajul să treacă spre marea masă de consumatori. 

 

În afară de “cât e dobânda???” și cursul de schimb, bankingul nu era interesant pentru clienți. Bancherii și economiștii se citeau între ei.

 

Lucrurile s-au schimbat pe măsură ce Fintech-ul a aparut și aici ma refer mai mult la tehnologie și mai puțin la jucătorii de tip startup care au început să concureze băncile.

 

Băncile au împrumutat mult din comportamentul companiilor tech și a fintech-urilor din piețele mature, dezvoltând produse care să fie mai ușor de înțeles de către clienți și, de ce nu, încercate precum ultimele gadget-uri.

 

La începutul acestei transformări, în urmă cu 4 ani, a apărut și conferința Future Banking, un proiect în care am fost implicat de la început și care a luat amploarea unui ecosistem media aproape complet. 

 

E greu să nu crezi că al tău copil nu va ajunge cel mai frumos și cel mai deștept, sau că nu va crește într-un an cât alții în 10. Dar m-aș concentra pe altceva. Pe potențialul de creștere a unei industrii și, în paralel, a unei conferințe care să o susțină.

 

În 1997, la IPO, o acțiune Amazon era cotată la 18 dolari. Astăzi, circa 23 de ani mai târziu, poți să cumperi Amazon cu aproape 3.300 dolari, o creștere de 183 de ori.

 

Desigur, să cumperi Amazon în ’97 și să fii convins că era un pariu bun nu era deloc ușor. Dar semințele succesului erau acolo. La IPO-ul Amazon comerțul online în Statele Unite reprezenta doar 2% din total și, în contextul Internetului, potențialul era imens. Doar de aceea a fost și nebunia dot.com. Investitorii credeau, dar nu vedeau prea departe.

 

Apoi mai era și faptul că Jeff Bezos ține foarte mult la viziunea pe termen lung. De aceea Amazon nu raporta profit, ci investea miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare. Asta trebuia să fie un “green flag”, pentru că fondatorul nu voia să scoată bani cu orice preț din firmă și investea pentru următorii 20-30 de ani.

 

Similar, cred acum că industria fintech din România și, din nou, includ aici și băncile și startup-urile, are potențial să crească de foarte multe ori. De ce?

 

Sunt multe zone sau nișe care (mai) pot fi semnificativ explorate: de la plățile cu cardul, unde penetrarea are loc de creștere de multe ori, până la transferurile instant, creditarea online și în general orice seviciciu financiar care poate deveni instant, digital și ușor de obținut de orice consumator, chiar și de cei nebancarizați.

 

Pariul că ce este mai bun de abia acum începe pentru această industrie ne-a motivat să gândim ecosistemul Future Banking în 2021 într-un mod exponențial, nu liniar ca până acum.

 

Iată așadar ce pregătim anul viitor și, în pofida incertitudinii din business, suntem convinși că vom reuși. Ce ne recomandă? Echipa, tehnologia creată pentru a acomoda orice format de evenimente (online, hibrid sau offline) și dorința ca ecosistemul fintech românesc să devină o referință și un sinonim cu inovația, cel puțin în acest colț al Europei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pariul Future Banking în 2021: de ce vom trece de la liniar la exponențial după un an ca nici altul?

de Razvan Enache timp de citire: 2 min
0